Find vej i junglen af cykelvejfinding

[Opdateret 10/4-2013]

Ketchupeffekten, kaldes det, når der efter lang tids trykken, rysten og masen kommer et gevaldigt splat udover hele talerkenen, bordet og andre steder hvor ketchuppen trods ihærdigheden ikke var ønsket. Og sådan synes det også at være med digital vejfinding for cyklister.

Blandt Cykelentusiaster og cyklister har spørgsmålet floreret, om ikke der fandtes eller snart var nogen der lavede en “cykel-Krak”, så man kunne sidde hjemme og planlægge den bedste tur gennem byen eller ud på oplevelser.

Som tidligere beskrevet har jeg været involveret i udviklingen af cykelruteplanneren Cyclistic, fra konceptudviklingen i 2009 over fondsansøgninger  til det afsluttede produkt i 2012.

Og pludselig skulle alle naturligvis have deres egen cykelruteplanner…

En stor del af ketchupeffekten kan tilskrives udviklingen i OpenStreetMap, hvor bl.a. Cyklistforbundets frivillige mappere koncentrerede deres kortlægningsindsats.

  • Cycle Copenhagen – Brian Haunstrups (noget mere end) proof-of-concept, som han lavede i 2010.
  • Cyclistic – Rutefinding på website og mobilweb. Udviklet af Cyklistforbundet og Klean. Benytter OpenStreetMap og tilføjer VisitDenmark interessepunkter. Benytter pt. MapQuests rutefindingsalgoritme.
  • Naviki – Tysk ingeniørkunst fra Fachhochschule Münster. EUprojekt som Cyklistforbundet deltager i. Navigations- og trackingapp og website.
  • Aarhus og Fredericia og Rudersdal Kommuner –  Kofoed & Cos “cykelrutedesigner” med stinetværk fra kommunernes GISafdelinger, kombineret med OpenStreetMap.
  • Cycle Streets – Primært baseret i UK, men kan også bruges i DK. Bruger OpenStreetMap.
  • BikeCityGuide – Navigationsapp med OpenStreetMap. Ture på baggrund af cykelbudes anbefalinger
  • OsmAnd – Navigationsapp med OpenStreetMap til Android-telefoner. Viser vej og læser op.
  • Co-Rider – Danskproduceret cykelnavigationsapp med OpenStreetMap til Apple-telefoner. Viser vej og læser op.
  • OSRM – En rutefindingsalgoritme, som benyttes af bl.a. konsulenthuset Septima, og er støttet af Københavns Kommune, der gerne vil bruge den i deres ruteplanlægger.
  • Google bruger ikke OpenStreetMap. De kan selv. Navigation etc. Men har en mulighed for at vælge cykel som transportmiddel (fungerer bare ikke så godt for cyklister).

Det er noget af baggrunden for at jeg stillede mig op i Version 2 og spurgte om skatteyderne i Københavns Kommune og Region H virkelig skal betale for endnu en cykelruteplanner.

Desværre kom historien ikke længere end et pro og contra på om man kan udvikle noget bedre end det der var udviklet, ikke om nødvendigheden af at bruge flere skattepenge på at udvikle flere lokale løsninger, når brugerne nu er globale (trans-lokale).

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *