Video på nettet

Denne artikel er fra 2008 og tidligere publiceret på det nu nedlagte EMU Designværkstedet.
Indholdet kan forekomme bedaget, og links og andet smart kan ikke forventes at virke, ligesom billeder og illustrationer kan mangle
Jeg har forsøgt at redigere mindst muligt, men blot opdateret markup til nutiden

… eller: Kom godt i gang med YouTube og “Broadcast Yourself”!

Af Michael Hammel, webmanager i Dansk Cyklist Forbund

17/11 2008

1 krone for en global tv-station! Det er et tilbud, som kan få det til at krible i de fleste raske drenge og pigers fingre. Der følger godt nok ingen koncertsal med, og du må selv stå for det hele – og forhåbentlig har du en videooptager, for ellers sprænger du budgettet. Heldigvis er du allerede kørende med en god mobiltelefon, eller et fotoapparat som kan optage levende billeder. Naturligvis afhænger billedkvaliteten af, hvor godt udstyr du benytter, men til en start kan man udskyde de enorme investeringer.

Denne artikel er en vejledning i at få video ud på nettet og ind på hjemmesiderne. Det filmtekniske, hvordan du laver en god, interessant film, må du finde andet steds, og så er det ellers bare om at udleve punk-ideologien: det er udtrykket og udsagnet der gælder, de æstetiske spidsfindigheder er overflødigt arvegods: Hey-Ho Let’s Go!

Indhold

 

Film fylder

I forhold til de gængse anbefalinger om at holde billeder og grafikker til et minimum, er video på nettet en ødsel affære.

Film – og lyd – fylder umanerligt meget. Før du har set dig om, fylder en lille, kort film allerede 1 mb. Du kan spare plads ved at gøre filmens lærred mindre, så forsvinder detaljerne bare. Du kan komprimere mere, men mister også detaljerne, og i sidste ende kan kompressionen resultere i, at din film ligner abstrakt maleri i bevægelse.

Naturligvis handler det om at afveje pladsforbruget med pladsbehovet og indgå de nødvendige, fornuftige kompromisser samt huske på, at de færreste gider bruge tid på små, gnidrede og udviskede billeder. Heldigvis hjælper teknologien bag YouTube og de andre video-delingsprogrammer til at holde billedkvaliteten relativt høj.

Den største begrænsning ligger i spilletiden (eller filmens størrelse). I YouTube må en film højest fylde 1024 mb (eller ca. 10 minutter). Så det er nok værd at arbejde lidt med at fatte sig klart og kort i sine videoeskapader – og det er tilmed mest interessant for tilskuerne.

 

Streaming eller download

Grundlæggende kan man opdele måden at få data fra nettet på i to: Streaming og download.

Har du adgang til en server (webhost), kan du bare lægge din film ind på en webside – ligesom man gør med billeder. Ulempen er, at din beskuer må vente på, at filmen er hentet (downloaded) fra serveren, før hun kan se den uden uønskede pauser. Og det er her, at streaming medier er smarte. For på en streaming server sendes filmen i en konstant strøm af mindre bidder, og derfor kan filmen startes med det samme, og så hentes resten, mens du ser filmen. Ulempen ved streaming data er, at du har svært ved at gemme en film på din computer, da du skal være online for at kunne modtage filmen.

Vil du have din egen streaming server, må du berede dig på at skulle punge kraftigt ud, men kan du “nøjes” med en konto – på for eksempel YouTube – er det gratis, og så må du jo leve med, at offentligheden har adgang.

 

Hvordan virker det så?

Video på nettet består af en treenighed. Video – Server – Player.

Du uploader videoen til serveren, og for at afspille den på din webside, må du indsætte en “player”. Playeren er et lille program, lavet i flash, som henter din video, når brugeren trykker på “play”. Efter af have afspillet videoen, giver den brugeren adgang til at se filmen igen (nogle gange er én gang ikke nok!) samt mulighed for at se nogle andre videoer i samme boldgade.

At placere en player på sin web-side er ret enkelt. Under betegnelsen “Embed” (som på YouTube sider findes i spalten til højre for filmen) er en box som indeholder en kodestump, der begynder med <embed … Denne kode indsættes på det ønskede sted i websiden, og når websiden åbnes i en browser, indsætter koden både playeren og den korrekte film det ønskede sted.

Et fuldt eksempel kan se sådan ud:
<object width=”425″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/VH7LoUfhZtA&hl=en&fs=1″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/VH7LoUfhZtA&hl=en&fs=1″ type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” width=”425″ height=”344″></embed></object>

Når den indsættes i hjemmesiden, får dine brugere adgang til YouTubes flashplayer, og den film du vil præsentere.

 

ITube, YouTube, WeTube

Der findes et utal af filmdelingsservices, som tilbyder at opbevare og distribuere dine videofilm på nettet. Dine film skal have et sted at bo, men hvad skal du vælge?

Det er oplagt at vælge YouTube, for det er der publikum er flest, og dermed får du del i det virale fællesskab, hvor dine film kan nå folk, du ikke havde anelse om fandtes eller havde interesse for dine filmiske budskaber. Der findes desuden en række konkurrerende videoportaler, som giver dig forskellige muligheder. På Blip.tv kan man slippe for at få smurt YouTubes logo udover sin film, og få en diskret designet “player” til at vise filmene i.

Vimeo er som YouTube en gratis videodelingsservice, der er meget enkel og let at gå til, samtidig med at den giver mulighed for at optimere den tekniske kvalitet af dine film. Det er ikke sjældent, at en bruger benytter to eller tre forskellige services til de samme videoer: YouTube for at nå publikum og Blip.tv (eller Vimeo) for at have en ramme til sine film i et diskret design på sit eget website.

Og at oprette en tvstation er nærmest skræmmende enkelt:
1) Gå ind på YouTube: http://youtube.com [2]
2) Opret dig som bruger (klik “Sign Up”)
3) Find på et godt brugernavn/navn til din tv-station
4) Udfyld formularen (og acceptér deres regler)
5) Voila! Din tv-station er klar.
6) Så er det bare at tænde mobilen og lave en film
7) Og uploade den til YouTube
8) Se video, video! Den kører nat og dag

 

Det med småt

Før du begynder at sende fra din nye tv-kanal, gør vi lige plads til en kort meddelelse fra afdelingen for løftede pegefingre.

Du skal overholde reglerne for ophavsretten, dvs:

  • Du skal have rettighederne til (alt) det materiale, du uploader, (ikke noget med at uploade klip fra “Hit med sangen” eller bruge underlægningsmusik du ikke selv har lavet eller har lov til at bruge).
  • Der er ganske vist noget, der hedder “citatretten”, men den er stærkt begrænset for levende billeder
  • De medvirkende (eller deres forældre) skal have givet lov (gerne på skrift) til distributionen,
  • Din video skal være “anstændig” og overholde loven
  • Tænk på, at din video er ude “world-wide” – så lad være med at lave en filmatisering af Muhammedtegningerne, eller gøre grin med amerikanske mærkevarer.

 

Brugervenlighed eller ignorance

YouTubes slogan er “Broadcast Yourself”, og er du kommet her til, er du klar til netop det.

Og så er der kun tilbage at synge på den gamle grandprix-slager. “…Bare tryk på knappen. Åh åh åh, Så’ der gang i kassen åh åh åh! Jeg er videoman!”

 

Tekniske spidsfindigheder

Har du et uudgrundeligt behov for at fordybe dig i tekniske spidsfindigheder og presse mest muligt ud af dine film, er mulighederne til stede – i andre programmer.

Der findes et væld af filmredigeringsprogrammer, og jo mere avancerede de er, des flere indstillingsmuligheder åbner sig for dig. Har du ingen intention om at gøre andet end simpel redigering af billeder og lyd, er du ganske godt tjent med de programmer, der følger med hhv. Microsoft Windows og Apple OSX.

Har du mod på at fifle med de (meget) tekniske detaljer er her en rettesnor fra Vimeo’s hjælpeside, for hvordan du i dit redigeringsprogram kan optimere kvaliteten i dine webvideoer (se http://vimeo.com/help/compression [3]).

I Windows Video Maker slipper du for at bekymre dig om disse spidsfindigheder og kan nøjes med at bestemme filstørrelsen (som da er nyttigt nok i forhold til begrænsningerne i YouTube) og bitraten i indstillingerne. Har du bestemt dig for at benytte Windows Video Maker, kan du spole hen over resten af dette afsnit.

I iMovie kan standardindstillingerne stort set bruges, men i modsætning til Windows Video Maker har du her adgang til at finjustere mange tekniske aspekter. Justeringsmulighederne findes i iMovies menupunkt “del”, hvor de mange muligheder gemmer sig som “avancerede indstillinger” bag “Quicktime-ikonet”.

Codec
Vælg H.264 for video codec. Og AAC for audio codec.
Frame rate
Normalt 30, dog 25 i Europa. Kan du vælge en indstilling, der siger “current”, er det fint. Vil du lave video i HD skal du bruge 24 billeder/sek – det er standarden for HD.
Keyframes
Hvert 30. frame er et keyframe, og det er den hyppighed, som Vimeos filmkompression typisk aflæser den originale film med.
Data-rate (bitrate)
1800 kbits/sec for almindelig video eller 5000 kbits/sec for film i HD. Øges dataraten følger billedekvaliteten med op – sammen med filmens størrelse i MB.
Størrelse
640×480 pixel for almindelig video eller 1280×720 for HD. Vimeo tillader ikke 1440×1080 pixel (ægte HD) men gemmer som max. 1280×720.
Deinterlace
Jep. Du skal slå “Deinterlace” til. Alternativt risikerer du at få sære striber i dine videoer. Denne indstilling findes bag knappen “størrelse” i iMovies “Avancerede indtillinger” i “del”-menuen.
Lydsamplerate
44.100 kHz.
Lydkvalitet
Du kan sætte lydkvaliteten meget højt, uden at det går ud over filstørrelsen, så en bitrate på 128 kbps er ikke helt galt.

 

Indeksering og metatekster

Et væsentligt aspekt ved video på nettet, er metadata. Uden ordentlige metadata, bliver videoerne væk på nettet.

Metadata er de data, som skaber sammenhæng mellem filmene, og på YouTube er det næsten lige så vigtigt som selve videoen. For YouTube “tilbyder” altid brugeren et par videoer fra samme skuffe i slutningen af en video, baseret på den beskrivelse og de tags (stikord) som videoen er uploaded med. Derfor er det en enkel måde at sikre, at din video bliver set af andre, at informationen om den er så fyldestgørende som muligt. Undlader du at udfylde teksterne om filmens indhold, risikerer du, at dine videoer aldrig dukker op blandt de relaterede videoer, og du bliver holdt ude af selskabet.

Når du uploader din video, får du muligehed for at skrive videoens titel og beskrive dens indhold i ord, ligesom du skal vælge en kategori, og nogle tags/stikord til din video. Når du vælger kategori dukker nogle stikord op, som du kan vælge, men du kan også skrive dine egne.
I YouTube har du også mulighed for at placere din film på et kort og fravælge brugerkommentarer mm.
Så når du nu uploader din version af Gnags’ “Slingre ned ad Vestergade” spillet på ukulele, så er “ukulele”, “dit navn”, “navnet på din tv-station”, “gnags”, “slingre”, “vestergade”, “århus”, “X”, “1983” nogle gode stikord at føje til videoen. Typisk kan man sige, at jo flere stikord, des bedre, bare der er en sammenhæng til videoen.

 

Broadcast Yourself

YouTubes slogan er “Broadcast Yourself”, og er du kommet her til, er du klar til netop det.

Og så er der kun tilbage at synge på den gamle grandprix-slager. “…Bare tryk på knappen. Åh åh åh, Så’ der gang i kassen åh åh åh! Jeg er videoman!”

 

Kilder

Videodelingsservices:

  • YouTube – videodelingsservice hvor alverdens computerbrugere laver deres egne tv-stationer. YouTube er den største service med flest brugere (størst publikum). http://www.YouTube.com [4]
  • Vimeo – videodelingsservice hvor alverdens computerbrugere laver deres egne tv-stationer. Vimeo har en meget god hjælpesektion til hvordan du kommer til at se bedst ud. http://www.vimeo.com [5]
  • Blip.tv – videodelingsservice hvor alverdens computerbrugere laver deres egne tv-stationer. Blip.tv har den mest diskrete player: http://www.blip.tv [6]

Videoredigeringssoftware:

Microsoft Windows Video Maker
Gratis program som følger med Windows XP og Vista.
iMovie
Gratis program følger med Apple Mac OSX og iLife. iMovie og dens professionelle storebrødre, FinalCut og FinalCut Pro, findes kun til Apple OSX

Ophavsret: